Skip to main content

Vi kender alle en eller to personer, der altid drikker sig fulde, når vi fester. Det kan være virkelig ubehageligt, og det er bestemt ikke den sjoveste måde at tilbringe en aften på. Men hvad gør du, hvis det er din ven? Hvordan kan du tale med dem om deres drikkeri på en ordentlig måde? 

I dette blogindlæg vil vi diskutere nogle tips til at have den svære samtale. 

Først og fremmest er det vigtigt at huske, at du ikke forsøger at belære din ven eller fortælle ham eller hende, hvad han eller hun skal gøre. Du forsøger blot at give udtryk for dine bekymringer og se, om han/hun er åben for at tale om problemet. Det kan være nyttigt at starte med at sige noget i retning af: “Jeg er bekymret over dit drikkeri.” Det lader dem vide, at du bekymrer dig om dem og er bekymret for deres velbefindende.

Hvad er grunden til at de drikker så meget?

Hvis de er modtagelige for samtalen, kan du derefter forsøge at undersøge, hvorfor de tror, at de har brug for at drikke så meget. Føler de, at de ikke kan have det sjovt, medmindre de er fulde? Prøver de at dulme en smerte eller angst? Hvis du forstår deres motivationer, kan det hjælpe dig med at tale om problemet på en mere medfølende måde. Det er også vigtigt at undgå fordømmende sprog. I stedet for at sige “du drikker for meget” kan du f.eks. sige “jeg er bekymret for, at du drikker mere, end det er godt for dig”

 

Hvis din ven ikke vil lytte

Hvis din ven ikke er modtagelig for samtalen, kan det være bedst at vente til en anden gang. Det er muligt, at han/hun ikke er klar til at tale om problemet endnu, og at det kun kan gøre tingene værre, hvis du presser på. Hvis du imidlertid er bekymret for, at deres drikkeri er ude af kontrol, kan det være nødvendigt at søge professionel hjælp. Der er mange ressourcer til rådighed for dem, der kæmper med alkoholisme, og en kvalificeret terapeut kan give støtte og vejledning.

Du kan for eksempel få gratis hjælp og rådgivning på alkohollinjen 70205501.